Αγαπητοί φίλοι, διαβάστε τη συνέντευξη της Ευαγγελίας Παπανίκου, συγγραφέα του έργου «Η ωραιοτάτη και οι Εννέα Μούσες», εκδόσεις Πηγή. Το εν λόγω βιβλίο βραβεύτηκε με το 1ο βραβείο, στον διαγωνισμό λογοτεχνίας της International Art Society & Academy, “Interartia – International Festival” (2014), στην κατηγορία παιδικό παραμύθι.
Ποιο ήταν το αρχικό ερέθισμα για τη συγγραφή του έργου σας «Η ωραιοτάτη και οι Εννέα Μούσες»;
Το αρχικό ερέθισμα ήταν το γεγονός ότι ήθελα αφενός να φέρω την ελληνική μυθολογία πιο κοντά στην καθημερινή μας ζωή και αφετέρου ότι ήθελα να δείξω ότι υπάρχουν πολλές οπτικές γωνίες κάτω από τις οποίες μπορούμε να δούμε ένα γεγονός, στην πραγματικότητά μας ή σε μια ιστορία που ακούμε. Ο απώτερος σκοπός σ’ αυτή τη διαδικασία είναι να οδηγήσουμε, ειδικά τα παιδιά, στη γνώση και να τα βοηθήσουμε ν’ αναπτύξουν κριτική σκέψη και κριτικό πνεύμα για να μην γίνουν πειθήνια όργανα κανενός.
Η ιστορία σας αποτελεί εξ ολοκλήρου μυθοπλασία ή κρύβει και αληθινά γεγονότα;
Το «Η Ωραιοτάτη και οι Εννέα Μούσες» έχει μια ακέραια βάση στην ελληνική μυθολογία και κινείται μέσα στο πλαίσιο του δυτικού παραμυθιού της Χιονάτης. Κρύβει μέσα του ιστορικές και μυθολογικές αλήθειες και τις μπλέκει με τα φανταστικά στοιχεία, αλλά ο καθένας πρέπει μόνος του να βρει την οπτική γωνία που έχει βαθύτερο νόημα γι’ αυτόν καθώς και το πού αρχίζει η μυθοπλασία και πού …συνεχίζουν τα αληθινά γεγονότα.
Πόσο καιρό διήρκεσε η συγγραφή του έργου σας;
Ο χρόνος στην τέχνη είναι απολύτως σχετικός, πιο σχετικός από τον χρόνο της «κανονικής» μας ζωής. Η συγγραφή διήρκεσε τόσο όσο χρειάστηκε για ν’ ακούσω μια εσωτερική φωνή να λέει: «τώρα είναι έτοιμο». Πριν φτάσω εκεί, έπρεπε να ολοκληρωθεί η μελέτη, η έρευνα, η συγγραφή, οι διορθώσεις και μετά να ξανα-ολοκληρωθούν όλα μερικές φορές ακόμα.
Γιατί -κατά τη γνώμη σας- οι αναγνώστες πρέπει να διαβάσουν το έργο σας;
Για να περιπλανηθούν στα υπέροχα μονοπάτια της μυθολογίας μας, για να χαρούν, να ψυχαγωγηθούν αλλά και να νιώσουν δυνατά συναισθήματα, να μάθουν και να σκεφτούν.
Με ποιον από τους ήρωες του έργου σας ταυτίζεστε;
Δεν ταυτίζομαι συνήθως με κανέναν ήρωα ή ηρωίδα των έργων μου. Προτιμώ να ταυτίζονται οι αναγνώστες μου μ’ αυτούς. Χαίρομαι ιδιαίτερα όταν οι μικροί και μεγάλοι αναρωτιούνται τι θα έκαναν οι ίδιοι σε κάποια περίπτωση ή υπό την οπτική γωνία ενός συγκεκριμένου ήρωα. Και χαίρομαι ιδιαίτερα επειδή αυτό σημαίνει ότι τους γεννήθηκαν κάποιες περεταίρω σκέψεις κι ερωτήματα κι αναζητήσεις πέρα από το στενό πλαίσιο της ιστορίας του βιβλίου.
Έχετε δεχτεί αρνητικές κριτικές; Αν ναι, κατά πόσο σας επηρεάζουν;
Δεν έχω δεχτεί αρνητικές κριτικές για το περιεχόμενο του βιβλίου μου και χαίρομαι ιδιαίτερα γι’ αυτό. Σε περίπτωση που συμβεί στο μέλλον, θα τις λάβω υπόψιν, θα τις συζητήσω, θα τις μελετήσω και θα βελτιώσω κατά το δυνατόν το περιεχόμενο.
Απευθύνεστε σε ένα συγκεκριμένο αναγνωστικό κοινό;
Δεν μ’ εκφράζουν οι κατηγοριοποιήσεις γενικά, ειδικά στην τέχνη. «Η Ωραιοτάτη και οι Εννέα Μούσες» είναι για όλους, ανεξαιρέτως! Όλοι έχουμε ανάγκη την ελληνική μυθολογία και τα παραμύθια, μηδενός εξαιρουμένου και ανεξαρτήτως ηλικίας.
Ποιο λογοτεχνικό είδος προτιμάτε να υπηρετείτε διά της συγγραφής; Με ποιο δεν θα καταπιανόσασταν ποτέ;
Προτιμώ τον πεζό λόγο, αλλά και η ποίηση είναι μια μεγάλη μου αδυναμία.
Ποιος πιστεύετε ότι πρέπει να είναι ο κύριος στόχος κατά τη συγγραφή ενός βιβλίου; Το οικονομικό όφελος, η φήμη ή η ικανοποίηση μιας εσωτερικής ανάγκης;
Ο κύριος στόχος κατά τη συγγραφή ενός βιβλίου πρέπει να είναι η επικοινωνία των μηνυμάτων που θέλει να περάσει στους αναγνώστες του ο κάθε συγγραφέας. Να κάνει τ’ όραμά του γνωστό και να βρει συνοδοιπόρους σ’ αυτή τη δύσκολη πορεία εσωτερικής κι υπαρξιακής αναζήτησης. Οι συγγραφείς συνήθως είναι πολύ ευαίσθητα και μοναχικά κατ’ επιλογήν άτομα, και με τη συγγραφή προσπαθούν να ικανοποιήσουν μια βαθύτατα εσωτερική ανάγκη τους. Η χαρά που λαμβάνει ένας συγγραφέας όταν το έργο του χαίρεται αποδοχής, είναι κάτι βαθύτερο και συγκινητικό, αγγίζει τα όρια του άρρητου και κατά την άποψή μου, δεν μπορεί καν να συγκριθεί με την ικανοποίηση που λαμβάνει κάποιος από πιθανά οικονομικά οφέλη, φήμη και δημοσιότητα.
Τι σημαίνει για σας «συγγραφή»;
Η συγγραφή είναι μια αγαπημένη μου δραστηριότητα, η οποία με ταξιδεύει σε φανταστικούς τόπους που δεν είχα φανταστεί αλλά και σε πραγματικούς τόπους που είχα φανταστεί και θα ήθελα να «παρασύρω» κι άλλους μαζί μου σ’ αυτό το ταξίδι…
Σας ευχαριστώ πολύ!